UX – Content als cultuur

UX en Service Design

Content is booming, dat merk je wel aan alle artikelen die erover geschreven worden. Er is veel te lezen over wat je met content kunt doen, maar er wordt veel minder stilgestaan bij wat ‘content‘ dan eigenlijk is. Waar hebben we het nou over? Wanneer ik online even naar betekenissen zoek, kom ik al snel op de volgende definities uit:

Content is informatie die een doel dient“ (nl.i-scoop.eu)

“Met content bedoelen we de vorm en inhoud van een boodschap“ (vandeinhoud.nl)

Klare taal: content is informatie die een doel dient. Maar wat voor informatie? Halen we voor elke boodschap die we kunnen bedenken even wat nieuwe content uit een automaat? Nee, natuurlijk niet. Content is per bedrijf een unieke combinatie van zaken; afhankelijk van de producten die ze maken, de diensten die ze aanbieden en voor wie ze dat in welke situatie willen doen. Goede content heeft daarom altijd een relatie tot:

  1. Een business goal
  2. Een behoefte van de doelgroep
  3. De situatie waarbinnen die behoefte speelt

Geen content zonder context

Daarom is content nooit zomaar ‘inhoud’, het is altijd onderdeel van een groter geheel. Ik wilde eerst het woord ‘systeem’ gebruiken, maar dat is mij veel te klinisch. Een slim bedrijf ziet zijn content als een cultuur omdat elk fragment ervan zowel om relaties als om identiteit gaat.

Content als totaalervaring

O.K., content is dus ‘inhoud die binnen een context een doel dient’. Maar waarom vind ik het zo belangrijk om dat dan op te schrijven? Wat moet je daar dan mee? Misschien komt het doordat ik momenteel veel over service design lees. Het belangrijkste wat ik daar voor mijzelf uithaal, is het volgende:

Je doelgroep komt online op verschillende momenten en plekken in contact met je bedrijf, maar ze ervaren al die verschillende momenten wel als één geheel.

Daarbij zet de minste ervaring al snel de toon voor de volledige ervaring. Voorbeeld? Ik hoef maar ‘ns’ te zeggen en jullie denken aan ‘vertraging’, of niet soms? Of stel je voor dat je je therapeut wild in een nachtclub ziet dansen. Natuurlijk mag die man dat doen, maar je gaat voortaan toch net iets anders de sessies in met je persoonlijke obsessies.

Alles is ‘content’

Online bestaat zo ongeveer élke ervaring van een consument uit ‘content’. De mooie campagne maar ook de website waarbinnen ze verdwalen, de handige productinformatie maar ook de onpersoonlijke geautomatiseerde e-mail die ze krijgen wanneer ze een bestelling hebben gedaan. 

Al die verschillende dingen dragen bij tot het beeld wat de consument van jou als bedrijf heeft. Vandaar dat er bij het ‘produceren van content’ best eens wat holistischer naar gekeken mag worden: