UX – Template trends, de ‘Pinterest’

UX en Service Design

Een tweede templatevorm die ik dit jaar veel voorbij zag komen was ‘de Pinterest’. Ik noem hem maar even zo omdat Pinterest verantwoordelijk is voor het grote succes van deze vorm.

Wat is de Pinterest?
De Pinterest is niets anders dan een verzamelpagina. Ze heeft, in tegenstelling tot de one-pager, totaal geen verhaalopbouw. Op deze pagina is het niet de bedoeling dat je ‘zoekt’, maar dat je rondsnuffelt zoals op een rommelmarkt of in een boekenkast.

Voorbeelden? Pinterest dus, maar je ziet deze vorm ook vaak bij thema-sites (kookrecepten) en magazines (mode, lifestyle e.d.).

Wanneer wel, wanneer niet?
Deze vorm is erg mooi voor mensen die rustig rond willen kijken. Maar laten we wel wezen: de meeste mensen hebben geen tijd. Dat is dan ook meteen het belangrijkste bezwaar bij deze vorm.

Gebruik de Pinterest niet wanneer:

  1. je gebruikers snel en gericht naar de juiste informatie op zoek zijn
  2. je een verhaalopbouw op de pagina wilt gebruiken
  3. de informatie zelf te complex en te divers is om zo eenvoudig te verpakken
  4. je als organisatie geen interessant beeldmateriaal hebt.

Ik zag het vaak misgaan dit jaar: pagina’s met nieuwsberichten, opleidingen, banners, tools, allemaal in dezelfde blokjes gegoten. Vervolgens werden die blokjes toch maar weer gegroepeerd door er extra titels tussen te plaatsen. En elk ’type’ blokje kreeg dan weer extra eigen elementen: tags, iconen, lees meer buttons, profielfoto’s en wat nog meer. Het eindresultaat was steevast hetzelfde: een onoverzichtelijke boel.

Maar de grootste fout die bij deze template wordt gemaakt, is dat eindgebruikers alléén maar op de pagina kunnen doorklikken; waarbij elk blokje niets anders is dan de introductie voor de vervolgpagina.

De Pinterest is geen introductiepagina, maar juist een eindpunt waarbinnen eindgebruikers moeten kunnen kijken, kiezen en delen. Doorklikken is optioneel.

Kies dus alleen voor deze vorm wanneer je content daarbinnen consistent, aantrekkelijk en compleet kan worden weergegeven. Maar deze conclusie zou niemand moeten verbazen; wat voor de Pinterest geldt, gaat voor alle templatevormen op: uiteindelijk is het altijd de kracht van de content die het succes bepaalt.