UX – Design Principes

UX en Service Design

Ik gaf afgelopen week een workshop aan het SintLucas in Noord Brabant. Een klein jaar geleden had Evident met deze school de strategielijn voor de ‘Online Creative Community’ ontwikkeld en deze week pakten we daarop door. We gingen in een week tijd niet alleen een plan van aanpak voor de Community bepalen, maar ook een conceptontwerp voor een eerste applicatie maken. Een ambitieus plan en ik had serieus mijn twijfels toen ik er aan begon, maar de week was erg leuk en succesvol. Daarvoor waren er twee redenen:

  1. De werkgroep bestond uit fijne, gedreven mensen.
  2. En we hebben sterk de nadruk op Design Principes gelegd

Wat zijn Design Principes?

Design principes zijn richtlijnen die je helpen bij het ontwerpen van je product. Kort gezegd, leg je daarmee vast op welke manier de eindgebruiker je product gaat ervaren. Dat is belangrijk voor een enkel product, maar het wordt nog belangrijker wanneer je meerdere producten binnen een platform gaat ontwikkelen. Wanneer je de samenhang daartussen wil garanderen, dan moeten er regels zijn waar iedere ontwikkelaar zich aan moet houden.

Ik zie Design Principles als ontwerpregels op strategisch niveau. Voorbeelden? Kijk maar eens bij Android, Windows of bij Apple.

Toen ik in de werkweek uitlegde wat Design Principles zijn, kreeg ik natuurlijk ook kritische opmerkingen. Terecht, want of je nou Android, Windows of Apple gebruikt, je komt altijd programma’s tegen die niet bepaald aan de regels voldoen. Wat voor nut hebben zulke principes nou wanneer bedrijven zich er niet aan houden? Zijn ze niet een beetje ‘idealistisch’?

Misschien wel, er zijn altijd factoren waardoor een product niet wordt wat je ervan had verwacht. Maar dan nog heb je er veel aan om zulke principes vastgelegd te hebben. Je hebt namelijk niet alleen spelregels nodig om een spel te spelen maar ook om om over het spel te kunnen praten.

Design Principes dienen vooral de communicatie

Dat laatste is hetgene wat ik deze week als het meest bijzondere heb ervaren. De groep op SintLucas bestond uit directieleden, docenten, studenten en mensen uit het bedrijfsleven. Ik was verrast hoe vaak ze de design principes aanhaalden om richting aan discussies te geven, weerstand weg te nemen en beslissingen te nemen.

Daarbij werd ook heel duidelijk dat er twee het belangijkste waren:

De eerste stap

Design principes zijn geen garantie voor een fantastisch product, maar ze zijn wel een voorwaarde. Die eerste voorwaarden zijn bij SintLucas benoemd, ik ben heel benieuwd wat er verder gaat komen. Meer weten over Design principes? Op designprinciplesftw.com vind je een geweldige set om op verder te werken: UXaxioms.